21 Οκτ 2007

"Νη Δία, των Πραξιτέλους ποιημάτων το κάλλιστον"

Βρέθηκα σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρέα με καλούς συμφοιτητές και φίλους, με αφορμή την έκθεση έργων του σπουδαίου αρχαίου γλύπτη Πραξιτέλη και του κύκλου του. Το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Ωστόσο η διπλή εξεταστική, οι εκλογές και το συνεχές πήγαινε-έλα στη Ζάκυνθο με εμπόδισαν να επισκεφτώ νωρίτερα αυτή τη σπουδαία έκθεση. Ευτυχώς που προλάβαμε (κλείνει σε λίγες μέρες). Έτσι, δεν παρέλειψα να πάρω μαζί μου τη φωτογραφική μου μηχανή για ν΄αποτυπώσω όσο το δυνατό καλύτερα το γεγονός και να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου μαζί σας. Όπως καταλαβαίνετε, οι φωτογραφίες που ακολουθούν έχουν copyright χα χα.



Πληροφοριακά αναφέρεται, ότι ο Πραξιτέλης (γιος του γλύπτη Κηφισόδοτου) άκμασε το β΄ και το γ΄ τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Ο Πραξιτέλης εκπροσωπεί τη μια από τις δυο βασικές τεχνοτροπικές αντιλήψεις του 4ου αιώνα. Οι ευλύγιστες νεανικές μορφές του Ερμή, του Απόλλωνα και των Σατύρων με τη χαρακτηριστική σιγμοειδή στάση του σώματος, τα μικρά κεφάλια και τα λεπτά χαρακτηριστικά του προσώπου, η λεία απόδοση της επιδερμίδας, η ραδινότητα και η λεπτότητα, καθώς και οι μισόγυμνες ή ολόγυμνες Αφροδίτες που καθιερώνουν τον αισθησιασμό στην αρχαία ελληνική γλυπτική, είναι τα βασικά στοιχεία της τέχνης του. Οι μορφές του Πραξιτέλη, θα μπορούσαν λοιπόν να χαρακτηριστούν με βάση τα παραπάνω -ανδρικές και γυναικείες- θηλυκές. Τα σημαντικότερα έργα του είναι ο Ερμής της Άνδρου, η Αφροδίτη του τύπου Arles, ο Σάτυρος κεραστής, ο Απόλλων Σαυροκτόνος, ο Ερμής με το Διόνυσο-παιδί καθώς και η Αφροδίτη της Κνίδου.

10 σχόλια:

Tasos Zarkadis είπε...

Καλώς ή κακώς (μάλλον το δεύτερο) έχω θαυμάσει μόνον τον Ερμή με τον μικρό Διόνυσο, ο οποίος βέβαια αποτελεί το αποκορύφωμα της κλασ(σ)ικής δημιουργίας στην ελληνική τέχνη (σωστά? ως ιστορικός γνωρίζεις καλύτερα). Πολύ καλό post. Και πολύ καλές φωτογραφίες...

P. Kapodistrias είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
P. Kapodistrias είπε...

Είμαι περήφανος για σένα και μακαρίζω τα μάτια σου που βλέπουν τέτοια Κάλλη!!!
Ωραία σκέψη να μάς πληροφορήσεις ιστολογικώς γι' αυτή τήν υπέροχη Έκθεση. Όταν εκτίθεται η Ομορφιά, δεν μπορεί παρά να συνεπάρει ευεργετικά (τουτέστιν απολυτρωτικά) και την περιρρέουσα ασχήμια του καθημερινού μας βίου, του συχνάκις αβίωτου!!!

θλιμμένος μπούφος είπε...

@the blue
Προσπάθησε να την επισκεφτείς και ΄συ,ώστε έτσι να θαυμάσεις και άλλα έργα του Πραξιτέλη, αξίζει τον κόπο. Νομίζω τέλη του μηνός τελειώνει.
@π.κ.
ευχαριστώ για τα καλά λόγια. κάθε παρόμοια εκδήλωση που θα επισκέπτομαι έχω σκοπό να την αποτυπώνω παρόμοια.

None είπε...

Θεϊκές επιδόσεις, αριστοτεχνήματα αρμονίας!! Πρέπει να πάω!!

θλιμμένος μπούφος είπε...

@none
Τέλη του μηνός κλείνει, μη την χασεις.

Δέσποινα είπε...

Αχ, τι χάνω...Αχ, τι χάνω! Άδραξε, τουλάχιστον εσύ, τις ευκαιρίες!

Porfyrogennitos είπε...

Αρχαίο κάλλος μέσα στη σύχγρονη ασχήμια.
Ωραία έκθεση και ωραίες φωτογραφικές λήψεις. Μπράβο Νίκο μου!!!

θλιμμένος μπούφος είπε...

@δέσποινα
Όσες μπορώ και με ενδιαφέρουν δεν τις αφήνω να πάνε χαμένες. Μη στενοχωριέσαι, έχεις άλλα πράγματα για να θαυμάσεις...
@porfyris
Δυστυχώς δεν επιτρεπόταν το φλας, αλλά και πάλι βγήκαν αρκετά καλές.

zoZeL είπε...

re niko tha mas dwseis ta fwta sou?giati eixame mia aporia me tn filo s...
tLk pios eftiaxe ton ermi tou praxiteli???

xa0xa0x0a0xa0x0ax0a0xa0xa0x0ax0