28 Οκτ 2007

Μέρα εθνικής υπερηφάνειας


Γράφω αυτό το κείμενο, ορμώμενος απ’ τη συζήτηση που έχει ανοίξει αναφορικά με τη χρησιμότητα των παρελάσεων κατά τις εθνικές γιορτές, κυρίως όμως επειδή νιώθω βαθύτατη την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
Βλέποντας τις τελευταίες μέρες τους πολιτικούς να αλληλοσφάζονται για το θεσμό των παρελάσεων ομολογώ ότι μπήκα και εγώ στη διαδικασία (κακώς) να σκεφτώ αν θα πρέπει να γίνονται. Όσο και αν κάποιοι στο βωμό του προοδευτισμού και της δήθεν αριστεράς προσπαθούν να καταλύσουν τους κατά την άποψή τους σκουριασμένους θεσμούς, ευτυχώς η κοινή γνώμη διαφωνεί. Στα πλαίσια αυτής λοιπόν, έτσι και εγώ δε χρειάστηκε να το σκεφτώ και πολύ. Δεν μπορώ άλλωστε να καταλάβω γιατί πρέπει τώρα να αμφισβητούμε και τις παρελάσεις; Τόσο ακατοίκητο το ‘χουμε που δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη χρησιμότητά τους;
Η παρέλαση, είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η μαθητιώσα νεολαία για να τιμήσει τους ήρωες του έθνους, εκτός βέβαια από το να γνωρίζει τα στοιχειώδη της ιστορίας μας. Εξάλλου, πέρα από έναν ελάχιστο φόρο τιμής, ο θεσμός αυτός καλλιεργεί και την εθνική συνείδηση των παιδιών και γενικότερα του λαού. Αλήθεια, πόσες ευκαιρίες έχουμε να δούμε τα τετράχρονα και τα μεγαλύτερα βέβαια παιδάκια να βγαίνουν στο δρόμο κρατώντας το εθνικό μας σύμβολο; Τόσο κακό είναι να καμαρώνουμε για τους προγόνους μας; Αναρωτηθήκατε ποτέ πως θα ήταν η εθνική γιορτή χωρίς τις παρελάσεις; Άλλωστε, μπορούμε να το δούμε και σαν ένα διάλειμμα από τον φραπέ και την καλοπέραση.
Ομολογώ ότι κι εγώ βαριόμουν τις παρελάσεις, τουλάχιστον τις μαθητικές. Όταν όμως άρχισα να παρελαύνω μαζί με τους συμμαθητές μου όχι μόνο το έκανα με χαρά αλλά και με υποχρέωση, ξεπερνώντας την ανία μου. Ένιωθα περήφανος που το έκανα και που δεν ξεχνούσα να τιμήσω όλους αυτούς τους ήρωες, γιατί έκανα το χρέος μου. Δε μου έκανε στο κάτω κάτω και τόσο κόπο. Άλλοι έδωσαν τη ζωή τους. Ας σταματήσουμε πια να ταυτίζουμε τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό με τον εθνικισμό και ας μη δίνουμε την ευκαιρία στους ακροδεξιούς να το παίζουν υπερασπιστές του έθνους. Ντρέπομαι, να παρακολουθώ πολιτική συζήτηση και αυτός που με εκφράζει να είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, το θεωρώ κατάντια. Όσο για το κόμμα του Συνασπισμού νιώθω απογοητευμένος, ευτυχώς δεν έπεσα στην παγίδα να το ψηφίσω όπως πολλοί νέοι της ηλικίας μου. Αν ήταν έτσι οι αριστεροί…
Όπως και να ‘χει, νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, πολύ περισσότερο αυτούς που έχασαν τη ζωή τους. Σας ευχαριστώ λοιπόν που αγωνιστήκατε για μια Ελλάδα ελεύθερη.
Σας ευχαριστώ που όταν ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις χώλαιναν εσείς, ανυπότακτοι ως Έλληνες, ορθώσατε το ανάστημά σας και αποτελέσατε έναν από τους κυριότερους στυλοβάτες για τη συντριβή του Άξονα.
Σας ευχαριστώ που χάρη σε εσάς μπορώ να διαβάζω ιστορία Νεώτερου Ελληνισμού και να μην είμαι περήφανος μόνο για τους Αρχαίους Έλληνες. Γιατί μπορεί οι Αρχαίοι Έλληνες να έδειξαν στον κόσμο πώς να ζει αλλά οι Νέοι Έλληνες του έδειξαν πώς να πεθαίνει.

20 σχόλια:

dokisisofi είπε...

Έχω διαβάσει κάπου, ότι μετά την απελευθέρωση της Κεφαλονιάς (νομίζω) και την ένωσή της με την Ελλάδα, οι κάτοικοι, το πρώτο πράγμα που έκαναν, ήταν να πάνε με ζοθρνάδες και νταούλια στα κοιμητήρια για να το ανακοινώσουν στους νεκρούς. Συγκλονιστικό. Οι Πόντιοι επίσης τη Δευτέρα του Πάσχα αν δεν κάνω λάθος, πάνε στα κοιμητήρια και τρώνε, πίνουν και τραγουδούν. Που θέλω να καταλήξω :
Θα πρότεινα λοιπόν κι εγώ οι παρελάσεις να γίνονται μπροστά από τα κοιμητήρια όπου βρίσκονται θαμμένοι όσοι πραγματικά αγωνίστηκαν. Και να σταματήσει αυτή η κοροϊδία να γυρνάνε το πρόσωπο στους πολιτικούς.
Καλό απόγευμα.

θλιμμένος μπούφος είπε...

Ως προς το τελευταίο δεν έχεις άδικο. Μη σου πω ότι συμφωνώ κιόλας. Φαντάσου όμως παρέλαση μέσα σε κοιμητήριο...Επίσης πόσοι και πόσοι νεκροί έμειναν άθαφτοι; Η παρέλαση είναι κάτι συμβολικό και δε χρειάζεται να της δίνουμε μεγαλύτερες διαστάσεις.Πάντως συγκλονιστικά αυτά στην πρώτη παράγραφο.

dokisisofi είπε...

Κοίτα η παρέλασεη είναι ένα "γιουπιγιάγια".
Εγώ ούτε συμμετείχα (λόγω ύψους και κακών βαθμών) ούτε άντεχα να παρακολουθήσω.

None είπε...

Κράτα, φίλε, όσο μπορείς πιο γερά μέσα σου αυτό που έχεις. Έρχονται δίσεκτοι καιροί ως προς την αυτοσυνειδησία του καθενός. Δεν κινδυνολογώ. Τα βλέπω νάρχονται.

P. Kapodistrias είπε...

Χαίρομαι που τοποθετείς τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Δίχως κραυγές και ακρότητες. Εκεί στο μέσον σχοινοβατεί συνήθως το Αληθές! Προσοχή, μή γείρουμε είτε στο χάος από εδώ, είτε στην άβυσσο του από εκεί.

θλιμμένος μπούφος είπε...

@dokisisofi
Εγώ και συμμετείχα και ήμουν περήφανος.
@none
Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα αμφισβητούνται, από το Άγιο φως μέχρι την παρέλαση. Εδώ έβαλαν στη φυλακή τον Κολοκοτρώνη στις παρελάσεις θα κολλήσουν (άσχετο αλλά δεδομένο και χαρακτηριστικό);

zoZeL είπε...

pwwwwwwww apogoiteftika kai egw me tO n sinaspismo...den ixera oti itan kata twn parelasewn..kai oti moiraze stis parelaseis fylladia sxetika me tin katargisi tous...

dRoPI pragmatika..

P. Kapodistrias είπε...

Καλή μου κι ευκολόπιστη Ζοζέλ μου, δεν ήξερες... Δεν ρώταγες;

None είπε...

Πάμπολλοι επαγγελματίες δημαγωγοί κυκλοφορούν στα πέριξ.

P. Kapodistrias είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω.
Καληνυχτώ, καλημερίζοντάς Σας!

θλιμμένος μπούφος είπε...

@zozel
Eγώ στα 'λεγα, καλά να πάθεις...

thras είπε...

λοιπόν, ας τα πάρουμε απ' την αρχή..
Δεν υποστηρίζω κανένα κόμμα, πόσο μάλλον το Συνασπισμό.όλα τα κόμματα είναι σκουριασμένα και σαθρά.μόνο ο συνασπισμός όμως έχει προοδευτικές ιδέες όποτε τις θυμηθεί κι αυτός!ποιο είναι το πρόβλημά σας με την κατάργηση των παρελάσεων?Δεν έχουν λόγο ύπαρξης!Ένα καραγκιοζλίκι είναι!Έτσι τιμάτε τους εθνικούς ήρωες εσείς; ούτε με τις εθνικές εορτές τους τιμάμε! θα τους τιμήσουμε αν καταλάβουμε γιατί πάλεψαν!Για την ελευθερία!!ναι, αλήθεια λέω, για την ελευθερία!Για να μην ξαναγίνει πόλεμος!όσο ουτοπικό κι αν φαίνεται αυτό σε κάποιους.με τις παρελάσεις και τις εθνικές εορτές δυναμώνει ο εθνικισμός.Το μίσος, η έχθρα!Αν αυτά είναι τα ιδεώδη σας τότε δεν έχουμε λόγο να μιλάμε.Όπως λέει και ο Έσσε στο "λύκο της στέπας" άναφερόμενος στους εθνικισμούς, "όλα αυτά δεν είναι παρά στολίδια για τους αξιότιμους κυρίους που θα εγκαινιάσουν την επόμενη ανθρωποσφαγή".λιτός και σαφής!
σκεφτείτε το όμως κι αλλιώς.πολλοί που πολέμησαν εκί πάνω ζουν ακόμη.Αντί λοιπόν να μας λέει το κράτος τι έγινε στην "ιστορία"(αν μπορεί κάποιος να ονομάσει καθ' αυτόν τον τρόπο τα εμπαθή προσανάματα για το τζάκι)και στις παρελάσεις, θα μπορούσε ως φόρο τιμής τουλάχιστον να συγκεντρώσει τις μαρτυρίς και τις ιστορίες τους.και πάνω απ' όλα να μας μαθαίνει ότι πόλεμος δε πρέπει να γίνει ποτέ ξανά.όχι να μας ωθεί στα πάθη και στα μίση.Είδαμε επίσης ούκ ολίγες φορές τι έγινε με παιδιά που έχουν αλβανική καταγωγή και σύμφωνα με το νόμο πρέπει να σηκώσουν τη σημαία.κανονικά έπρεπε να τη σηκώσουν.Τ' άφησε κανείς?Όχι! Μόνο οι ελληναράδες τη σημαία!!
ποια η σημασία της σημαίας??Ας μου απαντήσει κάποιος!Τι καλό στην ανθρωπότητα προσφέρε η ύπαρξη εθνών? τι προσφέρει ο στρατός?Δε μιλάω για τον τότε αλλά για τον τώρα!και μην ξανακούσω ξανά την καραμέλα με τους τούρκους!
θα μου απαντήσω εγώ!προσφέρουν πάθη, μίση, νεκρούς, θύματα,κακίες, διχόνοιες και άλλα που δε μπορώ αυτή τη στιγμή να θυμηθώ!Δε πιστεύω σε παρελάσεις, σε σημαίες, σε έθνη και εθνικές συνειδήσεις κλπ.Πιστεύω στην Αγάπη!Σ' αυτή που δίδαξε ο Χριστός ο οποίος μας έμαθε τι θα πει Άνθρωπος!

ξέρω ότι δε μπορώ να σας πείσω, ειδικά εσένα νίκο που αρπάζεσαι και εύκολα.Δεν είμαι άλλωστε καθόλου ικανός σ' αυτό.Αφήστε όμως και στους άλλους να μοιράζουν φυλλάδια για την κατάργηση των παρελάσεων!θυμάσαι τι είχε πει ο Βολταίρος?

παρεπιπτώντως, το Ελ Γκρέκο ήταν μετριότατο!

θλιμμένος μπούφος είπε...

Θρασύβουλε δε θα ξαναμπώ στη διαδικασία να σου πω κάτι γιατί ακόμα και το άσπρο θα το κάνεις μαύρο. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε σε τίποτα γιατί σε όλα φέρνεις αντιρρήσεις. Εγώ ό,τι είχα να πω πάνω στο θέμα το είπα. Πρόσεχε μόνο μ' αυτά που γράφεις γιατί εκτίθεσαι. Σ' αφήνω τώρα γιατί με καλεί το msn!!!

dokisisofi είπε...

Thrass ...prosoxi!
ena dio
en dio
en dio
ena

Re einai poli periergoi oi ideologikoi sou sindiasmoi...xexe..pantreveis diaforetikes kosmotheriseis me xrisi tomi tin agapi.

koita omos ti ginetai
ama einai etsi na katargithoun kai i ekklisiasmoi
giati na mazevomaste kathe karidias karidi ekei mesa kai na min eimaste monoi mas
na katargithoun oi litaneies
oi epitafioi
ktl.
aftosigkentrosi kai stoxasmos sto noima loipon...

den eironevomai, provlimatizomai

palio msn de les na mou xtipiseis.....

θλιμμένος μπούφος είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς, μάλλον δυστυχώς, το δικό μου msn χτυπάει ακατάπαυστα...

annamaria είπε...

Χαίρομαι να διαβάζω από ένα νέο παιδί τέτοιες απόψεις!
Τελικά δεν τα έχουν ισοπεδώσει όλα σε αυτή τη χώρα!
Όσο υπάρχουν παιδιά που σκέφτονται έτσι η Ελλάδα μας θα προχωρά!!
Προσπαθούν κάποιοι να σβήσουν μνήμες ??
Ασε τους να προσπαθούν!!

θλιμμένος μπούφος είπε...

@annamaria Καταρχήν να σε καλωσορίσω στο μπλογκ! Κατά δεύτερον να σ'ευχαριστήσω για τα καλά λόγια. Δε νομίζω πως σκέφτομαι κάτι τόσο τρομερό. Θεωρώ όμως ότι λίγος πατριωτισμός δε βλάπτει, πόσο μάλλον σε μια εποχή που τα έχουμε ισοπεδώσει όλα. Κατά τ'άλλα οι γνωστοί γραφικοί θα υπάρχουν εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να τους αντιμετωπίζουμε ως γραφικούς και να μην ενστερνιζόμαστε ό,τι βλακείες λένε απλά και μόνο για να ακούγονται.

Ανώνυμος είπε...

me to na vazeis omos ka9e prwi tin foustista ti kalson k to poukamiso i ta pedelonakia ta agoria kai na perpatoun gia 5 lepta...Baa dn nomizw pos etsi deixnoume eugnwmosunh h kati tetoio...EIDIKA EFOSON KRINETAI TO POIOS 8A EINAI BROSTA ME VASH TON VA8MO!!KAI OLOI XTUPIOUDAI MONO G AYTO...egw imoun parastatria k arni8ika na paw..dil gati?g na doun pos eimai kalh ma8itria..
edaksei i parelaseis einai mia mlkia...epiikws..
oi misoi apo autous dn kseroun KAN THN ISTORIA GIA THN OPOIA "PARELAUNOUN"

θλιμμένος μπούφος είπε...

@arte Συμφωνώ με τα περισσότερα απ΄αυτά που λες. Κανένα όμως απ'αυτά δεν αποτελεί λόγο κατάργησης των παρελάσεων: 1) Αν κάποιοι δε γνωρίζουν την ιστορία, υπάρχουν σαφώς περισσότεροι που τη γνωρίζουν 2) Φούστες και παντελόνια φοράνε, δεν παρελαύνουν και γυμνοί. Άλλωστε μόνη είπες ότι λίγα λεπτά κρατά. Σιγά τη θυσία, σίγα τη σύμβαση 3) Ο ανταγωνισμός για την πρωτιά δεν είναι κακός και η προσπάθεια πρέπει να επιβραβεύεται. Στο κάτω κάτω στο χέρι του καθενός είναι να βγει πρώτος. Όλοι έχουν μυαλουδάκι στο κεφάλι τους. Το αν πρέπει η σημαία να αποτελεί βραβείο είναι άλλο θέμα. Εκεί ίσως κι εγώ διαφωνώ. Πρέπει γι΄αυτό να σταματήσουν οι παρελάσεις; 4) Επαναλαμβάνω πως οι παρελάσεις είναι κάτι συμβολικό, δε χρειάζεται να του δίνουμε μεγαλύτερες διαστάσεις. Απλά δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στην ημέρα και δείχνουν στον άσχετο πως κάποιοι κάπου κάποτε αγωνίστηκαν και πέθαναν υπερασπιζόμενοι το Έθνος. Δε χρειάζεται όλοι να γινόμαστε Τσε Γκεβάρα και ειδικά για τέτοια θέματα. Οι επαναστάτες μάχονται για πιο ουσιαστικούς λόγους και προσπαθούν ν΄αλλάξουν πρώτιστα εσωτερικά. Δεν είναι τα πάντα αντίδραση.
Όπως και να ΄χει, η άποψή σου είναι σεβαστή. Βλέπεις όμως ότι τα επιχειρήματα καταρρέουν. Πάντως χαίρομαι να αντιπαραβάλλω επιχειρήματα (εφόσον βέβαια υπάρχουν). Το μπλογκ μου είναι εδώ για συζήτηση... Μόνο που το εν λόγω θέμα είναι πλέον άκαιρο. Ελπίζω να ακολουθήσουν άλλες διαφωνίες, για επόμενες αναρτήσεις.
Υ.Γ. Είδες που και τα alter ego έχουν αντίθετες απόψεις (βλ. Ζοζέλα); :)))))))))))

Ανώνυμος είπε...

:p
=)surE...=)