28 Φεβ 2008

Η τύχη της Ορθοδοξίας στο Κόσοβο

15 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Συγκλονίστηκα... Δεν έχω λόγια... Άναυδος και σιωπηλός έως κραυγής...
Τόση πια βαρβαρότητα; Τόσος φανατισμός; Τέτοιες ακρότητες;

P. Kapodistrias είπε...

Καθώς ξαναβλέπω το φρικτό αυτό βίντεο από το Κόσοβο, αναθυμάμαι ένα χρυσό (έως δακρύων) κείμενο του Οδυσσέα Ελύτη:

"(...) να μπορούσαν και τη σημασία των λαών να τη μετράνε όχι από το πόσα κεφάλια διαθέτουνε για μακέλεμα, όπως συμβαίνει στις ημέρες μας, αλλά απ' το πόση ευγένεια παράγουν, ακόμη και κάτω από τις πιο δυσμενείς και βάναυσες συνθήκες, όπως ο δικός μας λαός στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου το παραμικρό κεντητό πουκάμισο, το πιο φτηνό βαρκάκι, το πιο ταπεινό εκκλησάκι, το τέμπλο, το κιούπι, το χράμι, όλα τους αποπνέανε μιαν αρχοντιά κατά τι ανώτερη των Λουδοβίκων"

(Από τα Τα δημόσια και ιδιωτικά).

None είπε...

Αγχωνοβρίζω...

Δέσποινα είπε...

Επειδή στην "πολιτισμένη" και "αναπτυγμένη" χώρα που βρίσκομαι (η οποία μετά τον προεδρικό γάμο, ασχολείται και με το Κόσοβο και το αναγνωρίζει ως κράτος, πρώτη μετά τις ΗΠΑ), η σύνδεση μου δεν μου επιτρέπει να δω το βίντεο, πες μου, σε παρακαλώ, είναι το βίντεο που βλέπαμε μαζί πριν λίγο καιρό? Αν ναι, ντροπή τους!

θλιμμένος μπούφος είπε...

@π.κ. Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος λαός δε φημίζεται για τον πολιτισμό του...

θλιμμένος μπούφος είπε...

@none Εγώ απλά βρίζω!

θλιμμένος μπούφος είπε...

@Δέσποινα
Ναι, ακριβώς αυτό είναι. Γνωστό βίντεο αλλά έστω και ένας να μην το έχει δει αξίζει τον κόπο.

Δέσποινα είπε...

Καλά έκανες και το ανέβασες στο blog!!!

Tasos Zarkadis είπε...

Σε μια εποχή συνεχών απογοητεύσεων τέτοια βίντεο απλά μας τις θυμίζουν...

Λυπάμαι για πάρτη τους περισσότερο!

Ανώνυμος είπε...

Ἐμεινα εμβρόντητος...

Ανώνυμος είπε...

Έκλαψα για αυτό που είδα. Σκέφτομαι τι μας περιμένει στο μέλλον και προσεύχομαι για αυτό. Ο Θεός όμως της Αγάπης δεν θα μας αφήσει.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα!
Όμως είναι αλήθεια οτι απο την εποχή της Δημιουργίας ο άνθρωπος σηκώνει το ανάστημά του(!) και στρέφεται ενάντια στο Θεό που τον έπλασε, και θα σεβόταν τα κτίρια? Τί μανία να ξεκαρφώσει το Σταυρό? Λές και ήταν το τελευταίο πράγμα που έπρεπε να κάνει..
Όσοι αιώνες κι άν περάσουν ο ίδιος άνθρωπος θα μπορεί να μετατρέπεται σε τέρας που αφρίζει απο λύσσα, ή ο άνθρωπος επίσης θα μπορεί να μετατρέπεται σε άγιο. Εξαρτάται ποιόν θεωρεί πατέρα του. Είναι τρομακτικό το επίπεδο ελευθερίας που μας δόθηκε. Αλλά η Εκκλησία του Θεού είναι η ανθρώπινη καρδιά, είναι πολύ μεγαλύτερη απο τα κτίρια. Αυτή δεν καίγεται παρα μόνο απο αγάπη.

θλιμμένος μπούφος είπε...

@Αντώνιος Καλόφωνος,@Χαράλαμπος Κυπριώτης,@Τατιάνα Κ.
Δυστυχώς τη μανία του εθνικισμού δεν εμποδίζει καμιά θρησκεία... Πραγματικά θλιβερό :((

don basilio είπε...

Την έχω ξαναδεί τη σκηνή, στο ξεκίνημα του Dracula από τον Copola. Αλλά εκεί ήταν ταινία... Όλοι οι λαοί έχουμε πολιτισμό και φανατισμό και μανία καταστροφής και ζέση δημιουργίας. Αναρωτιέμαι τι να τους οδήγησε στην πράξη αυτή -που ενδεχομένως γι' αυτούς να μην είναι τίποτα παραπάνω από αποκατάσταση της ορθής τιμής προς τον Θεό, όπως τη νογάνε αυτοί.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό τον "πολιτισμένο" λαό τον θέλει ο Μπους και η "πλιτισμένη" Ευρώπη· χάρισμά τους· ούτε το σάλιο μου δεν τους αξίζει.
νικος

oidipodas@gmail.com